, .

.


Начало
Новини
Хирургия
За клиниката
Отзиви в медиите
Пациентите за нас
Цени и плащания
Връзки и посещения
Полезна информация
Контакти
Кариери
ЗАЩИТАТА НА ЛИЧНИ ДАННИ

Хирургия

Катаракта (перде) Глаукома Страбизъм (кривогледство) клепачи Кератопластика Витректомия Рефрактивна хирургия Лазерна корекция на зрението

Какво е "страбизъм"

Страбизъм се нарича явното отклонение на очите, при което зрителните оси не са успоредни. Терминът произхожда от гръцката дума "strabos", което означава изкривен. На български език се употребява терминът "кривогледство" или "разногледство".Освен с видимата асиметрия на очните оси, заболяването се характеризира с нарушение на двуочното зрение, като са засегнати една или няколко от компонентите му; страбична амблиопия - с този термин се отбелязват състояния на намалена зрителна острота при липса на органично очно заболяване.Тя се развива в резултат на продължително подтискане на образа от отклоненото око. Страбизмът се класифицира на видове, от които най-разпространени са:
  • Конкомитентен страбизъм (съдружно кривогледство). При него най-често очедвигателният апарат не е увреден, а е нарушена само координацията на съвместната дейност на двете очи, като към тази група се отнасят и случаите на вродени нарушения на мотилитета на очите.
  • Инкомитентен (паралитичен) страбизъм. Възниква у хора с нормален дотогава очедвигателен апарат и бинокуларно зрение и се дължи на пареза или парализа на някой от очнодвигателните мускули.Симптоми

При новородените често се появява кривогледство, което се дължи на липса на развито зрение, и изчезва докато детето расте. Посетете вашия офталмолог от ОЛЦ “ВИЖЪН”, ако имате съмнение, че детето ви има това заболяване. Ранната диагностика и лечение биха довели до видимо добри резултати.

Причините

Страбизмът може да се появи без видима причина или да се провокира от стрес, травма или висока температура.Част от пациентите са със наследствена обремененост.

Понякога, когато едно далекогледо дете се опитва да компенсира далекогледството като фокусира погледа си, той или тя ще развие акомодативен страбизъм. Тази проява се забелязва преди двегодишна възраст и може да настъпи не по-късно от шестгодишна възраст.

Лечение

Целта на лечението на страбизма е възстановяване на бинокулярното зрение. Лечението преминава през няколко етапа: профилактика и лечение на амблиопията; възстановяване на едновременното възприятие на двете очи - т.н. оптични упражнения; възстановяване на успоредността на очните оси - корекция на рефракционната аномалия, призматична и хирургична корекция.За голяма част от страбизмите хирургичната интервенция е наложителна. С нея се постига окончателно и пълно изправяне на очните оси.

Прочети повече

Новини

04.02.2019. Предстоящото посещение на д-р Клаес  прочети повече

Видео

Интервю с управителката на клиника Lazervision  виж цялото видео

 

Очна клиника Vision
Споделяне