, .

.


Начало
Новини
Хирургия
За клиниката
Отзиви в медиите
Пациентите за нас
Цени и плащания
Връзки и посещения
Полезна информация
Контакти
Кариери
ЗАЩИТАТА НА ЛИЧНИ ДАННИ

Хирургия

Катаракта (перде) Глаукома Страбизъм (кривогледство) клепачи Кератопластика Витректомия Рефрактивна хирургия Лазерна корекция на зрението

Възрастова дегенерация на макулата (МДСВ)

 е хронично прогресиращо заболяване, водещо до слепота в напреднала възраст. Обикновено се развива след 60 годишна възраст.  Уврежда се  макулата - тази част от ретината, с която виждаме фините детайли.  В резултат, централното зрение е замъглено или затъмнено. Периферното зрение обикновено не се променя. Централно в зрителното поле  се появява замъглено петно, поради което засегнатите пациенти  различават само очертанията на предметите и загубват способността си да виждат ясно - все едно носят очила със замъглени стъкла. Повечето хора запазват достатъчно зрение, така че да могат да живеят без чужда помощ. Но четенето и шофирането например след време стават невъзможни.

Различават се 2 форми на заболяването – суха и влажна.

По-честа е сухата – среща се при 85% от засегнатите. Наблюдава се когато макулната тъкан изтънее. При нея умират светлочувствителните клетки на макулата, ретината изтънява и бавно загубва функция. Най-честия симптом е леко замъгленото зрение. При около 15% от пациентите сухата форма на свързана с възрастта макулна дегенерация преминава във влажна форма.

Влажната форма се причинява от изтичане зад макулата на кръв или плазма от дефектни, разраснали се кръвоносни съдове. Тази форма се среща по-рядко, но причинява по-големи увреждания. В случай, че не се лекува, зрението може да се влоши много бързо.

Лечението  на сухата форма се изразява в приемане на хранителни добавки, микроелементи, витамини, помагащи да се забави развитието на заболяването.

При  влажната форма витамините и веществата в хранителните добавки също  благоприятстват лечението. Добре е тези продукти да се приемат продължително време.

Вече се прилагат съвременни методи за лечение на влажната форма, при които в стъкловидното тяло на окото се апликират /инжектират/ медикаменти, подтискащи и спиращи развитието на дефектните съдове под ретината. По преценка на лекуващия лекар процедурата се повтаря през определен интервал. Целта на лечението е да се стабилизира наличното зрение.

Новини

04.02.2019. Предстоящото посещение на д-р Клаес  прочети повече

Видео

Интервю с управителката на клиника Lazervision  виж цялото видео

 

Очна клиника Vision
Споделяне